După scandalul emisiilor Volkswagen, Samsung pare să fi ”umblat” la consumul de curent
Abia ce ne-am obișnuit ca numele Volkswagen că fie asociat cu poluarea, o nouă companie intră într-un scandal similar. S-ar părea că cei de la Samsung spun că televizoarele sale consumă mai puțin curent decât în realitate.
Totul a pornit de un articol realizat de The Guardian, bazat pe un studiu efectuat de ComplainTV, un grup de cercetare finanțat de Uniunea Europeană.
Compania respectivă ar fi demonstrat, printr-o serie de teste, că televizoarele Samsung par să consume mai mult în condiții de folosire obișnuite (adică în casele posesorilor), decât în testele oficiale. Comisia Europeană s-a autosesizat în acest sens și va deschide o anchetă.
Testele de laborator ale Samsung ar da rezultate mai bune deoarece ar profita de o funcționalitate numită ”Motion lightning”, care ar scădea luminozitatea ecranului în timpul scenelor foarte rapide, pentru a conserva energie. Cei de la ComplainTV susțin că în testele lor, făcute pe condiții de folosire obișnuite, acea funcționalitate nu ar fi nici pe departe atât de eficientă. Studiul menționează ”rate de consum energetic considerabil mai mari pentru modelele Samsung în situații din lumea reală decât în situațiile oficiale de test”.
Problema este că acele ”condiții oficiale de test” sunt setate de Comisia Electrotehnică Internațională și presupune afișarea de conținut video de pe DVD-uri și de la televiziuni. Cei de la Guardian, citând rezultatele ComplainTV, spun că în ”condiții de vizionare din viața reală” (nu sunt menționate exact aceste condiții) funcția ”Motion Lightning” nu a dus la reducerea consumului electric, ”ducând la creșterea consumului de curent, la mărirea facturilor și la creșterea considerabilă a emisiilor de dioxid de carbon”.
Într-o declarație publicată pe site-ul oficial, reprezentanții Samsung iau apărarea acestei funcții și neagă vehement măsluirea testelor. ”Ziarul Guardian din Marea Britanie sugerează că unul dintre modurile de economise a curentului din televizoare ar fi creată special pentru testele de laborator (…) Negăm ferm această acuzație.”, spun reprezentanții, explicând funcționalitatea, care este activată în modul standard în momentul în care televizorule este scos din cutie.
”Respingem categoric acuzațiile conform cărora rezultatele testelor de laborator în cazul Smart TV-urilor Samsung sunt înșelătoare. Motion Lighting nu este o setare care se activează doar în timpul testelor de conformitate. Dimpotrivă, este o setare implicită care funcționează atât în laborator cât și acasă. Este o funcție inovatoare care se activează automat în momentul în care televizorul a fost instalat acasă și rămâne activă oricând este utilizat modul standard de vizionare.Motion Lighting face parte dintr-o serie de funcții dezvoltate special pentru a reduce impactul asupra mediului. Ne mândrim cu aceste tehnologii și ne dorim să continuăm să inovăm în acest domeniu”, se arată în declarația Samsung.
Un raport al Complain TV redactat în februarie 2015, care nu menționează gigantul sud-coreean, spune ”că laboratoarele au observat comportamente diferite la televizoare în timpul măsurătorilor, iar acest lucru a atras atenția asupra posibilității ca TV-urile să identifice o procedură de test și să regleze consumul de curent în concordanță cu asta”. Totuși, nu există dovezi clare în acest sens.
Rămâne de văzut concluzia la care se va ajunge după ancheta Uniunii Europene, însă un lucru e clar: dacă se va dovedi că Samsung a intervenit la consumul de curent în teste, mulți utilizatori și-ar putea pierde încrederea în companie. Samsung nu este la primul scandal când vine vorba de televizoare. Unul recent era legat de faptul că Smart TV-urile companiei îi ascultă mereu pe utilizatori.